2014. április 3., csütörtök

Blundel-Kakaós csiga


Azóta tudom, hogy van ilyen tésztafajta, -melynek hivatalos neve élesztős-hajtogatott tészta- mióta elkezdtem a szakmát tanulni. Mivel sulis gyakszin elég sokat kellett csinálnunk, gondoltam egyedül, itthon is elkészítem. A pontos arányokat, és leírást itt találtam, videó is van, hogy ha valakinek nem lenne egészen érthető. Ugyanis, amíg nem készítettem el egyedül az elejétől a végéig, én sem igazán értettem. :D

Blundel tészta:
  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 2,5 dl langyos tej
  • 5 dkg cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • pici só
  • 1 db tojássárgája 
Készítenünk kell egy vajas, és egy tészta részt.
Vajas: a liszt 10%-át a vaj 90%-val összedolgozzuk (vigyázni kell, hogy a vaj ne olvadjon), egy vajtéglát kell kapnunk. Majd a hűtőbe rakjuk.
Tészta rész: A langyos tejbe feloldjuk az élesztőt, cukrot és a tojássárgáját is hozzáadjuk. Majd a sóval elkevert liszthez adjuk és összegyúrjuk. Cipóvá formáljuk a tésztát, és a tetejére vágunk egy keresztet. Letakarva pihentessük 20 percig.
Ha ez megtörtént, kezdődhet a munka izgalmasabb része. :) 
A tésztát 4 oldalra húzzuk ki, mint egy virág, vagy lóhere szirmait. Fontos, hogy a közepe vastagabb legyen, mint a 4 kihajtott rész. Középre helyezzük a vajtéglát, és "becsomagoljuk".
Elkezdjük nyújtani a tésztát, először a sarkai felé indulva. Ha kinyújtottuk, a hajtogatás következik. Először egy szimpla hajtás: osszuk képzeletben 3 részre a kinyújtott tésztát, és hajtsuk egymásra őket, ezután forgassuk el 90°-os irányba a tésztát, és ismét nyújtsuk ki. Majd egy dupla hajtás : most 4 részre osszuk a tésztát, a két szélét a közepéig behatjuk, majd azokat is egymásra. Ha ezzel megvagyunk, betesszük a hűtőbe, és pihentetjük 20 percig. Hűtőből kivéve, megismételjük a szimpla és dupla hajtást, és ismét pihentetjük 20 percig.
Ha megvagyunk a tésztával, ismét kinyújtjuk, csak most mát egészen vékonyra. Megkenjük olvasztott vajjal, és cukrozott kakaóporral megszórjuk. Feltekerjük, majd felszeleteljük 1-2 cm-s szeletekre. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket, és 200-210 C°-on 10-15 percig sütjük. Ha kisültek porcukorral leszórhatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése