Töltött fánkocskák
Ha van egy kis időm, és épp nem tortát kell készítenem, akkor szeretek itthon is különféle édességeket, süteményeket elkészíteni, a gyakorlaton kívül. Most egy hagyományos, de megunhatatlan finomságot sütöttem. Ez volt az első próbálkozásom,de úgy gondolom, és a család többi tagjai is, hogy egész jól sikerült. A recept bevált, szívesen ajánlom! :)
Recept:
Hozzávalók a tésztához
- 3 dkg élesztő
- 3 dl tej
- 6 dkg vaj
- 5 tojássárgája
- 2 ek. kristálycukor
- 50 dkg liszt
- olaj a sütéshez
Többféleképpen formázhatjuk a fánkot. Nekem nagy kedvencem a baba-fánk, aminek a titka, hogy a megsodort tésztát kettéhajtjuk, és a két végét összecsavarjuk. A hagyományos fánk, ha pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a fánkokat és közepüket benyomkodjuk, ahova kerül majd kisülés után a lekvár. Házi készítésű töltött fánkot is készíthetünk. Ezeket is kiszaggatjuk, csak nem nyomkodjuk be a közepét. Sülés közben megpuffadnak, helyet adva a tölteléknek.
Ha megformáztuk a fánkokat, lekenjük olajjal és még 30 percig hagyjuk pihenni. Majd bő, forró olajban kisütjük őket. Ha kész ízlés szerint megporcukrozhatjuk, magában, vagy barackízzel tálalhatjuk.
Töltött fánk: Bármilyen ízesítésű pudingot főzünk, kicsit sűrűbbre, a leírtaknál. Ha kihűlt, nyomózsákba töltjük, a fánkok oldalán apró lyukat készítünk a díszítő cső végével, és óvatosan megtöltjük a fánkokat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése