2014. április 3., csütörtök

Töltött és baba fánkok

Normál és baba-fánkok
Töltött fánkocskák



Ha van egy kis időm, és épp nem tortát kell készítenem, akkor szeretek itthon is különféle édességeket, süteményeket elkészíteni, a gyakorlaton kívül. Most egy hagyományos, de megunhatatlan finomságot sütöttem. Ez volt az első próbálkozásom,de úgy gondolom, és a család többi tagjai is, hogy egész jól sikerült. A recept bevált, szívesen ajánlom! :)

Recept:
Hozzávalók a tésztához
  • 3 dkg élesztő
  • 3 dl tej
  • 6 dkg vaj
  • 5 tojássárgája
  • 2 ek. kristálycukor
  • 50 dkg liszt
  • olaj a sütéshez
Az élesztőt 1 dl langyos tejben feloldjuk, adunk hozzá cukrot és lisztet, kovászt készítünk. Amíg felfut, a vajat habosra keverjük a tojássárgájákkal. Ha megkelt a kovász hozzáadjuk, beletesszük a maradék cukrot, tejet és lisztet. Végül összeállítjuk a tésztát. Meleg helyen duplájára kelesztjük. Ezután hüvelykujj vastagságúra kinyújtjuk. 
Többféleképpen formázhatjuk a fánkot. Nekem nagy kedvencem a baba-fánk, aminek a titka, hogy a megsodort tésztát kettéhajtjuk, és a két végét összecsavarjuk. A hagyományos fánk, ha pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a fánkokat és közepüket benyomkodjuk, ahova kerül majd kisülés után a lekvár. Házi készítésű töltött fánkot is készíthetünk. Ezeket is kiszaggatjuk, csak nem nyomkodjuk be a közepét. Sülés közben megpuffadnak, helyet adva a tölteléknek. 
Ha megformáztuk a fánkokat, lekenjük olajjal és még 30 percig hagyjuk pihenni. Majd bő, forró olajban kisütjük őket. Ha kész ízlés szerint megporcukrozhatjuk, magában, vagy barackízzel tálalhatjuk. 
Töltött fánk: Bármilyen ízesítésű pudingot főzünk, kicsit sűrűbbre, a leírtaknál. Ha kihűlt, nyomózsákba töltjük, a fánkok oldalán apró lyukat készítünk a díszítő cső végével, és óvatosan megtöltjük a fánkokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése