2014. október 4., szombat

Gyúrt élesztős tészta

Gyúrt élesztős tészta
Tészta hozzávalói:
  • 1 kg liszt
  • 10 dkg margarin
  • 4 db tojássárgája
  • 10 dkg porcukor
  • 5 dl tej
  • 4 dkg élesztő
  • 10 g só
  • 10 g vaníliás cukor
  • reszelt citromhéj
Kovászt készítünk: langyos tejet, kevés cukorral, liszttel és az élesztővel elkeverjük. Meleg helyen érleljük. A többi hozzávalóból, és a megkelt kovászból tésztát gyúrunk, és 20-40 percig pihentetjük.

Briós


A tésztát megfeleztem, az egyik részéből brióst, a másikból ökörszemet készítettem. A briós tésztát 10 egyenlő részre osztottam. A kis adagokat rudakká sodortam, felét csigavonalba felcsavartam, másik felét fontam ( a fonottnál a sodort rudat kettévágjuk, keresztbe tesszük őket és fonjuk).
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket, lekenjük tojássárgájával és még 30 percet kelesztjük. Majd 180-200°C-on aranybarnára sütjük.

Ökörszem

  
A tészta másik felét 15 mm vastagságúra nyújtjuk, és 10 cm-s átmérőjű kör alakú szaggatóval kiszaggatjuk. Közepét benyomjuk, túrótöltelékkel töltjük, majd egy szem mazsolát helyezünk a közepére. A tészta szabadon hagyott részét tojással lekenjük, és még 30 percig kelesztjük. Majd 180-200°C-os sütőben kisütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése