Tészta hozzávalói:
- 1 kg liszt
- 10 dkg margarin
- 4 db tojássárgája
- 10 dkg porcukor
- 5 dl tej
- 4 dkg élesztő
- 10 g só
- 10 g vaníliás cukor
- reszelt citromhéj
Briós
A tésztát megfeleztem, az egyik részéből brióst, a másikból ökörszemet készítettem. A briós tésztát 10 egyenlő részre osztottam. A kis adagokat rudakká sodortam, felét csigavonalba felcsavartam, másik felét fontam ( a fonottnál a sodort rudat kettévágjuk, keresztbe tesszük őket és fonjuk).
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket, lekenjük tojássárgájával és még 30 percet kelesztjük. Majd 180-200°C-on aranybarnára sütjük.
Ökörszem
A tészta másik felét 15 mm vastagságúra nyújtjuk, és 10 cm-s átmérőjű kör alakú szaggatóval kiszaggatjuk. Közepét benyomjuk, túrótöltelékkel töltjük, majd egy szem mazsolát helyezünk a közepére. A tészta szabadon hagyott részét tojással lekenjük, és még 30 percig kelesztjük. Majd 180-200°C-os sütőben kisütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése