2014. október 4., szombat

Gyümölcsös blundel

A nyáron készülgettem, a vizsgára, amiről egyébként kiderült, hogy nem is lesz. De én szorgalmasan elkészítettem a tételeimet, amit nem is bánok, na és persze a család sem. :)

Blundel tészta:

Más néven hajtogatott élesztős tészta .
Tészta hozzávalói:
  •  60 dkg liszt
  • 30 dkg vaj
  • 10 g só
  • 60g porcukor
  • 20 g élesztő
  • 3 dl tej
  • 2 db tojássárgája
Elkészítés:
Készítünk egy zsiradék, és egy tésztaalapot. 
Zsiradékalap: 90% margarint, 10% liszttel eldolgozunk. Téglalap alakúra formázzuk, majd hűtőbe pihentetjük. 
Tésztaalap: 90% lisztből, 10% vajból, a tojássárgájából, és a tejjel elkevert élesztőből tésztát gyúrunk. Cipóvá alakítjuk, bevagdossuk a tetejét, és meleg helyen érleljük 30 percig. Ezután a tésztát lóhere alakra formáljuk, a közepére helyezzük a zsiradékalapot, és becsomagoljuk. Ezt kinyújtjuk, ügyelve, hogy a tészta ne szakadjon meg, majd jöhet a hajtogatás. Egy szimpla, és egy dupla hajtás, majd 30 perc pihentetés a hűtőben. Ezután kivesszük, végzünk még egy dupla hajtást, és megint hűtőben pihentetjük 30 percig. Majd következik a tészta formázása, töltése.

Barackos papucs

 
A tésztát 5 mm vastagra nyújtjuk, 10x10-es négyzetekre osztjuk. Közepére kihűlt vaníliás pudingot vagy sárga krémet teszünk, a két átlós csücskét tojással lekenjük, és behajtjuk. A másik két szélére barackot szeletelünk. Kelesztjük 20 percig, majd 210-220°C-on készre sütjük.
Sárga krém:
  • 2 dkg vaníliás pudingpor
  • 6 dkg kristálycukor
  • 2 db tojássárgája
  • 2,5 dl tej 
Gyümölcsös kosárka

A tésztát 5 mm-es vastagságra nyújtjuk. 15x15-s négyzetekre vágjuk. A közepére 1 kanál túrótölteléket teszünk, majd körülötte lekenjük tojással, és behajtjuk batyuba. Kelesztjük 15 percig, majd 210-220°C-on kisütjük. Ha kihűlt vaníliás pudinggal vagy sárga krémmel, és gyümölccsel díszítjük.
Túrótöltelék:
  • 25 dkg túró
  • 10 dkg kristálycukor
  • 3 dkg búzadara
  • 10 g vaníliás cukor
  • 3 dkg mazsola
  • citromhéj
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése