2014. október 4., szombat

Pozsonyi kifli


Nem sikerültek szépre, de az ízük kárpótolta. A hibám pedig az volt, hogy vastagra nyújtottam a tésztát, és túl sok tölteléket paszíroztam beléjük, így kis dundik lettek. :)

Tészta hozzávalói:
  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg margarin
  • 5 dkg porcukor
  • 10 g élesztő
  • 6 g só
  • 1 dl tej
  • 1 db tojássárgája
Forrázott máktöltelék:
  • 20 dkg darált mák
  • 15 dkg kristálycukor
  • 5 dkg mazsola
  • 10 g vaníliás cukor
  • citromhéj
  • 1 dl víz
A vajat a porcukorral, liszttel, sóval összemorzsoljuk. A hideg tejhez hozzáadjuk az élesztőt és a tojássárgáját. Rövid ideig, gyorsan gyúrjuk tésztává, majd hűtőben 20-25 percig pihentetjük. Majd 15 db 3 dkg-s darabokra osztjuk a tésztát.
A mákot, a mazsolát, a vaníliás cukrot és a citromhéjat összekeverjük. Cukorszirupot készítünk a vízből, és cukorból, majd a mákra öntjük.
A kis tésztagombócokat ovális alakúra nyújtjuk, a tölteléket a közepére szivar alakban tesszük, majd feltekerjük a tésztát, és kiflivé formázzuk. Lekenjük tojássárgájával, és szobahőmérsékleten szárítjuk, majd fehérjével is lekenjük, és hűtőben szárítjuk, majd 210-220°C-on 15-20 percig sütjük.   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése