2014. október 4., szombat

Rákóczi túrós


Tészta hozzávalói
  • 45 dkg liszt
  • 30 dkg margarin
  • 15 dkg porcukor
  • citromhéj
  • 10 g vaníliás cukor
  • 1 db tojássárgája

Túrótöltelék
  • 50 dkg túró
  • 15 dkg kristálycukor
  • 5 dkg búzadara
  • 10 g vaníliáscukor
  • 5 dkg mazsola
  • citromhéj

Meleghab
  •  3 db tojásfehérje
  • 22,5 dkg cukor
  • 75 g víz
+ baracklekvár

Linzer tésztát készítünk. A lisztet, a porcukorral és a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a citromhéjat, vaníliás cukrot, és tojássárgáját is. Pihentetjük 20 percig hűtőben. 5 mm vastagságúra, téglalap alakúra kinyújtjuk, majd félig megsütjük. Lekenjük baracklekvárral, és rátesszük a túrótölteléket, ezzel tovább sütjük (akkor lesz jó, ha a túrótöltelék már nem ragad). 
Elkészítjük a meleg habot: a vízből és a 150 g cukorból szirupot készítünk, a tojásfehérjét a többi cukorral felverjük, majd vékony sugárban öntjük hozzá a cukorszirupot. Kihűlésig keverjük. 
Kétféleképpen is lehet készíteni. Az egyik, ha csak tojáshabot kenünk a tetejére, és így sütjük, a másik ha csillagcsöves nyomózsákból nyomjuk a tojáshabot átlósan, majd sütjük, és végül a kimaradt részeket baracklekvárral töltjük.
Sütés után porcukorral megszórjuk. 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése