2014. február 21., péntek

"Horgász" torta


A tortát anyum kapta születésnapjára, ugyanis ahogy jön a jó idő, ő a szabadidejét a tóparton tölti. :) Kerestem hát ötleteket, és végül ezt hoztam ki belőle. Az arányokra persze jobban oda figyelhettem volna, de a lényeg szerintem látható rajta. Egyszerű diós torta, diós piskótával és diós krémmel.

A díszítésről pár szót. Egyszerű kerek torta, amit zöld marcipánnal vontam be, jelképezve ezzel a füvet. Még mielőtt bevontam volna a tortát a torta tetején "kivájtam" egy tóhoz hasonló formát. Miután bevontam, következtek a figurák. A fenyőfákat szintén marcipánból formáztam, amiket ollóval megvagdostam. A nádakat fogpiszkálóra gyurmáztam, majd a tó köré szúrtam. A tóba gumicukor cápákat helyeztem, amire végül színezett zselatint öntöttem. A tó köré "köveket" raktam. És végül a figura, igazából anyumhoz hasonló emberkét akartam megformázni, több kevesebb sikerrel. Minden esetre, a hajáról mindenki felismerte. :)

Diós piskóta:

Hozzávalók:
  • 8 db tojás
  • 8 ek cukor
  • 6 ek liszt
  • 3 ek darált dió
  • 3 ek olvasztott vaj vagy olaj
  • 1 mk sütőpor
Tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét 3 ek cukorral habbá verjük ( ne legyen túl keményre, mert hamarabb összeesik). A sárgáját a többi cukorral kihabosítjuk. Ezt a masszát a fehérjéhez adjuk, majd apránként a száraz hozzávalókat is belekeverjük. 180°C-on 20-25 percig sütjük.

Diós krém:
Hozzávalók:
  • 4 dl tej
  • 1 cs. vaníliás pudingpor
  • 10 dkg cukor
  • pár csepp rumaroma
  • 10 dkg darált dió
  • 15 dkg vaj  
A tejből, cukorból, pudingporból sűrű pudingot főzünk. Ha kihűlt, keverő tálba tesszük, majd elkezdjük a vajjal kihabosítani, végül a diót is hozzáadjuk. Aki szereti rumot, vagy aromát is tehet bele.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése